Over

Marjan Pennings

Marjan Pennings, beelden(d)-kunstenaar. (En subsidie-loos. Zoals zovelen. Gedenkt hen.)

De kunst:

Mijn kunst draait om scherp waarnemen en de kern raak neerzetten. In een keer. Spontaan.

Raak

Waarnemen (eerder intuïtief dan met de ogen) van een karakter, de beweging van een arm, een moment. Waarnemen – en dat in de ziel treffen. Van een mens, een dier, van alles dat leeft eigenlijk, het hele bestaan op deze aardkloot.

Bron

En spontaan, doordat ik het minimum aan tijd gebruik, en vaak werk onder bepaald onhandige omstandigheden, buiten, in volle actie, zoals te midden van feestgedruis bijvoorbeeld. Dat houdt me bij de les. Totale concentratie en laten komen wat er komt. Dat is wat spontaan betekent: ‘opwellend uit de eigen bron’.

En spel

Ik ben geboren voor spel, lijkt wel. Spel, als ik het serieus neem, en goed oplet, geeft toegang tot de grondslagen van het bestaan. Dat zijn zulke kostbare momenten. Door op deze manier te werken is er geen kans om afgeleid te worden van de kern van de zaak. Juist in het centrum van alle beweging die ik schilder vind ik de stilte, de kern, zoals in het oog van de orkaan. Zodat die kern door het werk stroomt en weer tegen jou kan praten, als je er naar staat te kijken. Wat zie jij ?

Deze site:

Deze site, dat is een wereld vol verhalen – geschilderd, getekend of verteld – op canvas en papier.

Kous

Kleine impressies met een groot verhaal achter zich. Een tuin vol bloemen, Kauw, die daar woont, dansers op een tangosalon, straattheater, muziek en spel, dat zijn enkele van de motieven van mijn werkstukken. Vaak live geschilderd, je weet nu waarom. Dat is ook waar de blogs over gaan. Over alle kunst, cultuur, en ook meteen het leven op aarde maar: het is net een puzzel en ik zoek met groot plezier de stukjes bij elkaar. Ik ga niet voor minder dan voor het naadje van de kous.

Risico

De grote lijn die er in zit is oud als de mensheid, maar wat filosofisch. Geef het de tijd – het is kunst tenslotte. En ook al banjer ik met plezier zo af en toe dwars door hele bergen ‘kennis van zaken’ heen, er is toch altijd enig risico op diepgang. Omdat het draait om het hoe en het waarom van kunst en creativiteit. (En het is de eigenwijze vraag of ‘kennis’ wel creativiteit te bieden heeft.)

Of niet

Maar je kunt dat ook allemaal links laten liggen en gewoon eens zien hoe m’n werk, en alle overige kunst die besproken wordt, jou raakt. Laat het eens op je inwerken. Mij biedt dit alles een perspectief, het geeft zicht op de plaats waar alle kunst, kleur en humor vandaan komt. Beelden komen op, laten zich uitbeelden, en vertellen je wat er toe doet – als je luistert. En kijkt.

 

(Intussen wordt er samen met o. a. Lotti Heyboer gewerkt aan een paar nieuwe projecten. Nog even geduld.)

Vergeet niet, dat alle werkstukken door mij gemaakt zijn, en dat ik dus de enige ben met copyright. Interesse? Neem vooral contact op. Want jeweetwel: geen subsidie.

 

Share

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Please respect our copyright. Contact us if you are interested. That is the only way. Dit is beschermd door ons copyright. Interesse? Neem contact met ons op. Dat is de enige manier.